Zonnepanelen (be)sparen?
[SavewareZonSparen]

Laten we voorop stellen dat wij 100% voor duurzame energie zijn. Alleen begint duurzaam volgens ons met het principe wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken (net als je bankrekening, wat je niet structureel uitgeeft hoef je ook niet te verdienen). Niet iedere zonnepaneel leverancier zal je dit vertellen omdat ze het liefste zo veel als mogelijk panelen verkopen. Middels onderstaande stappen kan je zorgen dat je (het milieu) spaart, slimmer investeerd en onder de streep veel goedkoper uit bent (je kan met de besparingen voor zonnepanelen sparen en het bespaart zonnepanelen).

Stap 1, controleer ieder jaar of je nog steeds de goedkoopste aanbieder hebt. Dit kan je tot honderden euro's per jaar schelen en is maar een paar minuten werk. Kijk gelijk ook even hoe ze omgaan met terugleveren en groene energie.

Stap 2, Kijk hoe het sluipverbruik kunt reduceren in je huis, hier gaan vaak honderden euro's per jaar het huis uit.

Stap 3, investeer in energie besparende producten zoals LED verlichting, pompschakerlaars en dergelijke. Dit zijn investeringen die zich veelal sneller terugverdienen (ca. 1-2 jaar) dan zonnepanelen (ca. 5-7 jaar). Bijkomend voordeel is dat deze veelal ook mee kunnen verhuizen naar een nieuwe woning.

Stap 4, Dan pas aan zonnepanelen beginnen. Door de voorgaande stappen eerst te doen, zorg je dat:
  • Je zonnepanelen installatie kleiner kan en dus minder kost bij een langere terugverdientijd. 
  • Je bij andersom het risico loopt dat je gaat over produceren. Dit heeft het nadeel dat je aangemerkt wordt als energieproducent en een KvK en BTW nummer nodig hebt en als inkomsten moet opgeven. 
  • Daarnaast krijg je weinig terug voor het "te veel" geproduceerde en ligt de terugverdientijd bij langer dan 20 jaar.